Haber Detayı
İPEKYOLUSİFED ÖDÜLLÜ FİKİR MARATONU BAŞLADI
HABER TARİHİ: 08 Ağustos 2017 | 465 Kişi okuduBölgesel İş Ağları Projesi (BİA Projesi) kapsamında İpekyolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (İPEKYOLUSİFED) üye dernekleri, TRA1 Bölgesi (Erzincan, Erzurum, Bayburt) sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kalkınma Ajansı, kamu kurum temsilcileri, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Videa Bilişim tarafından bütünsel yaklaşım ile tasarlanan sentez toplantılarında bölgesel sorunları ve çözümleri masaya yatırdı.
İPEKYOLUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Alim, “Kadının İş-Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır?, Yünlerimizin Değerini Nasıl Artırabiliriz?, “Kış Turizmi için Erzurum’a Gelen Turistlerin Şehir Merkezinde Zaman Geçirmesini Nasıl Sağlarız?” olmak üzere üç farklı alanda www.fikrimiz.org platformundan gerçekleştirilen fikir maratonu ile bölgenin yaratıcı enerjisinin bölge kalkınmasına dahil edildiğini, böylelikle katılımcılık ve kapsayıcılık sağladıklarını belirtti.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyesi federasyonların kapasitelerini geliştirip, sivil toplum bilincini ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini artırmayı ve ortak akıl ile bölgesel kalkınmayı hedefleyen Bölgesel İş Ağları Projesi (BİA Projesi) kapsamında İpekyolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (İPEKYOLUSİFED) üye dernekleri, TRA1 Bölgesi (Erzincan, Erzurum, Bayburt) sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kalkınma Ajansı, kamu kurum temsilcileri, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Videa Bilişim tarafından bütünsel yaklaşım ile tasarlanan sentez toplantılarında bölgesel sorunları ve çözümleri masaya yatırdı.
Ortak akıl ile belirlenen sorunlara, başta gençler olmak üzere, bölge insanının fikirlerini alarak, bölgesel kalkınma odaklı projelerin geniş kitleleri kapsaması adına başlatılan fikir maratonunda en yaratıcı ve yenilikçi fikirler TÜRKONFED ve İPEKYOLUSİFED Seçici Kurulu tarafından ödüllendirilecek.
İPEKYOLUSİFED ’de Hedef: Ortak akıl ile bölgeye artı değer katmak ve çözümün parçası olmak. Altı üye derneği, 1000’e yakın gönüllü iş insanının yer aldığı İPEKYOLUSİFED ’in ortak akıl oluşturmak ve kapsayıcılığı artırmak amacıyla fikir maratonunu başlattığını belirten İPEKYOLUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Âlim, “İPEKYOLUSİFED sadece bir iş dünyası örgütü değil, aynı zamanda bir düşünce kuruluşu misyonu ile yerelden bölgesel ve ülke ekonomisine katkılarını sürdürerek “Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler" le kalkınmada öncü ve birleştirici rol oynamaktadır. Bölgemizin sorunlarının çözümünde uygulanabilir, yaratıcı ve sürdürülebilir fikirler arasından seçici kurulumuzun belirlediği her kategoriden beş olmak üzere toplam 15 fikir ödüllendirilecek. Üç gün süren sentez toplantıları sonrasında bölgemize ait sorunları ve çözümleri üye derneklerimiz, STK’lar, üniversiteler, kalkınma ajansı, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcılar ile değerlendirdik. Ortaya çıkan çözüm odaklı sonuçları projelendirmek ve bölgemizin gelişimine katkı sağlayacak uygulanabilir fikirleri hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
KATILIMCILIĞI VE KAPSAYICILIĞI ARTIRMAK İÇİN DİJİTAL BİR ARAÇ: FİKRİMİZ.ORG
“Güçlü Kurum, Güçlü Bölge” ve “Güçlü Bölge, Güçlü Sivil Toplum” mottosu ile hayata geçirilen BİA projesi kapsamında, www.fikrimiz.org platformu üzerinden, dijital ortamda farklı kesimlerden toplanan fikirler bağımsız olarak değerlendiriliyor.
Her kategoride beş yaratıcı fikrin ödüllendirileceği fikir maratonunda elde edilen sonuçlar İPEKYOLUSİFED ’in bölgesel kalkınma projelerinde yön gösterici olacak.
3 YARIŞMA İLE FİKİR MARATONU BAŞLADI
Ortak akıl ile bölgede ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmayı hedefleyen projeler geliştirilmesi, toplumun yaratıcı enerjisinin tüm aşamalara dâhil olabilmesi ve katılımcılığı arttırmak amacıyla www.fikrimiz.org platformu üzerinden genel katılıma açık düzenlenen İPEKYOLUSİFED Ödüllü Fikir Maratonu üç ana temada başladı. Kadınların ekonomiye dâhil olabilmesi için üzerlerindeki bakım yükünün (çocuk, yaşlı, engelli vb) azaltılması konusunda Kadının İş-Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır?
Bölgenin önemli değerlerinden yün ve yünlü ürünlere olan talebin düşmesi nedeni ile küçükbaş hayvanların yünlerinin yakılarak veya gömülerek imha edilmesinin önüne geçmek amacıyla Yünlerin Değerini Nasıl Artırabiliriz? Kış turizmi için Erzurum’a gelen turistlerin şehir merkezine çekerek, görülecek yerleri ziyaret etmesini, bölgeyi daha iyi tanınmasını nasıl sağlarız? Çözümün nasıl parçası oluruz?
TÜRKONFED; BİA projesi kapsamında DASİFED (Hatay, Kahramanmaraş̧, Osmaniye), MEVLANASİFED (Konya, Karaman) ve TRAKYASİFED (Tekirdağ̆, Kırklareli, Edirne) federasyonlarının sorumluluk alanı olan bölgelerde özel sorunların çözümü için yaratıcı fikirleri toplamaya beş ay süre ile devam edecek.
BİA NEDİR
Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı 3. Dönemi kapsamında TÜRKONFED yürütücülüğünde hayata geçirilen ve üç aşamadan oluşan BİA Projesi’nin birinci aşamasında konfederasyon çatısı altında yer alan 30 federasyonun kurumsal kapasitelerini ve proje geliştirme becerilerini artırmak, üye federasyonların tam zamanlı personeline yönelik mesleki bilgilerini, yetkinliklerini ve ağ içindeki işbirliğini geliştirmek için bir eğitim programının geliştirilmesi planlanıyor..
Projenin ikinci aşaması pilot bölge olarak seçilen TÜRKONFED üye federasyonlarından DOĞUSİFED (Van, Bitlis, Hakkari, Muş̧, Bitlis), İPEKYOLUSİFED (Erzurum, Erzincan, Bayburt), DASİFED (Hatay, Kahramanmaraş̧, Osmaniye), MEVLANASİFED (Konya, Karaman), TRAKYASİFED (Tekirdağ̆, Kırklareli, Edirne) ev sahipliğinde Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Videa Bilişim tarafından 12 ay sürecek şekilde bütünsel bir yaklaşım ile gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında Anadolu’da sivil toplum kapasitesinin geliştirilmesi, işbirliklerini artırılması, ortak akıl ile bölgesel kalkınma için projeler oluşturulması ve bölge kalkınmaya yönelik tasarlanacak projelerin geliştirilme aşamasına toplumun da dâhil olabilmesi için www.fikrimiz.org platformu üzerinden genel katılıma açık ödüllü fikir yarışmaları düzenlenecek. Projenin üçüncü aşamasında ise TÜRKONFED 'e üye tüm federasyonların, derneklerin ve üyelerinin birbirleriyle bağlantı kurabilecekleri bir dijital platform oluşturulması hedefleniyor.