TARİHÇEMİZ
İPEKYOLUSİFED Hakkında
2017 yılında bir araya gelen, iş dünyası temsilcisi bir grup STK başkanı, ülke kalkınmasının bölgesel kalkınmadan geçtiğinin bilincinde olarak, TRA1(ERZURUM, ERZİNCAN, BAYBURT) bölgesinde, ortak ilke ve hedefleri benimseyen, düşünce ve hareket birliği sağlayan iş insanları derneklerini aynı çatı altında toplamaya karar vermişlerdir.
ESGİAD (Erzurum Stratejik Girişimci İş Adamları Derneği), ERKADIN-DER (Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği), ELİKAD (Elazığ İş Kadınları Derneği), Kadın Ve Gençleri Destekleme Derneği, KUTDER (Kuzey Doğu Turizm ve Sağlık Derneği) nin kurucu üye olarak katılımlarıyla 17 Kasım 2017 tarihinde İPEKYOLUSİFED’i kurmuşlardır. Açık adı İPEKYOLU SANAYİ VE İŞ DÜNYASI FEDERASYONU olan İPEKYOLUSİFED’e 2018 yılında TÜSİAD yönetim kurulunun almış olduğu karar ile üye olmuştur. Böylece İPEKYOLUSİFED ülkemizin en büyük iş insanı derneğinin gücünü ve bilgi birikimini de yanına almıştır. İPEKYOLUSİFED, 6 üye derneği ile Erzurum – Erzincan - Bayburt illerinde geniş tabanlı birleşme idealine yaklaşmıştır.
İPEKYOLUSİFED 20.04.2019 yılında İş Dünyasında Kadın Komisyonunu kurmuştur.2019 yılının sonunda da Yüksek İstişare Konseyini kurmuştur.
Amacı TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgesinde ve yakın çevresinde faaliyet gösteren, ortak ilke ve hedefleri benimseyen, kuruluş amaçları aynı sanayici ve iş insanları derneklerinin ortak sesi olarak; bölgesel, sektörel ve ulusal ekonomik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bölgesel ve sektörel kalkınma vizyonları geliştirerek uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün arttırılmasına yardımcı olmak, projeler geliştirmek, iş dünyasını ilgilendiren sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyuna ve yetkili kurumlara duyurmak, kadın istihdamını arttırmak, üyeleri arasında güç birliği sağlayarak ortak çalışma zemini oluşturmaktır. Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere, Atatürk’ün çizdiği Türkiye Cumhuriyeti vizyonu ve çağdaş uygarlık hedefini esas alarak bölgesel ve sektörel potansiyellerin en iyi şekilde değerlendirilmesi için faaliyetlerde bulunmak, demokratik, laik, etkin hukuk devleti anlayışı içinde, sivil toplumun kurumsallaşması ve özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmak, başta kadınlar olmak üzere sanayici ve iş insanlarının sorunlarına sahip çıkarak toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmek üzere bağımsız bir platformda, temsil tabanı geniş bir örgütlenme gerçekleştirmek, üye derneklerinin kapasitesini arttırmak ve sivil toplum alanında daha aktif çalışmalarına destek olmaktır. İPEKYOLUSİFED, evrensel iş etiği ilkelerine bağlı kalarak bölgemizin ülke ekonomisindeki payını artırmak amacıyla projeler üretmektedir. İPEKYOLUSİFED kuruluşunun hemen ardından TÜRKONFED Ailesi mensubu olmuş, TÜRK GİRİŞİM VE İŞ DÜNYASI KONFEDERASYONU'na üye olmuştur. 2004 yılında Konfederasyon niteliği kazanan TÜRKONFED Ailesi, 2004 yılında 6 olan üye federasyon sayısını 2014 de 22'ye, dernek sayısını 60'dan 151'e çıkarmıştır. Günümüzde TÜRKONFED Çatısı altında; 30 federasyon ve 284 dernek üzerinden, 50 bini aşkın şirketi çatısı altında barındıran bir sivil toplum ve iş dünyası örgütüdür.
Ülkemizin her bölgesinde temsil edilen TÜRKONFED, Kasım 2014'de BRÜKSEL TEMSİLCİLİĞİNİ açmıştır ve ülkemizin vazgeçemeyeceği AVRUPA BİRLİĞİ perspektifinin bir sonucu ve ödülü olarak KOBİ Birliği'ne (SMEUNITED) üye olmuş, temsil gücünü Avrupa Birliği'ne taşımıştır. Merkezi Brüksel'de bulunan ve Avrupa'da KOBİ'lerin sesi olarak kabul edilen SMEUNITED üyeliğiyle TÜRKONFED, Avrupa'da 12 milyon işletmenin bağlı bulunduğu 80 örgütün üyesi olduğu bir ağın parçası olma fırsatını elde etmiştir. GESİFED de bu geniş örgüt ağına sahip Konfederasyonun bir üyesi olması sebebiyle, KONFEDERASYON'un tüm olanaklarından yararlanmakta ve Konfederasyon aktivite-görüş ve politikalarına katkı koymaktadır.
Yolculuğuna, döneminde ESGİAD Yönetim Kurulu Başkanı olan Sn. Mehmet Nuri ALİM’in kurucu başkanlığında başlayan İPEKYOLUSİFED, 2021 yılı seçimlerinde de oy birliğiyle tekrar başkan seçilmiş ve yolculuğuna Mehmet Nuri ALİM ile devam etmiştir.
2019 yılında, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi ile ‘ÜNİVERSİTE –SANAYİ İŞ BİRLİĞİ’ protokolü imzalanmıştır.